Alerts are not working
When a user create alert, an email is received specifying successful creation of the alert. When any change is made, no email is received to any user. When we look at Time Job Definitions (Central Administration ->Operations), jobs like Immediate Alerts, Change Log and others last run time is 8/28/2008 1:55:47 AM . We query into database and alerts are added in tables EventCache and ImmedSubscriptions. We query our database by running the command SELECT * FROM timerlock, and Locked time is 2008-08-28 10:01:14.760. Windows SharePoint Services Timer service is running. I believe that this is somehow related to service. Any suggestions?
November 13th, 2008 12:54am

Farhan,Try the suggestions given in the following post:http://www.thesug.org/blogs/benm/Lists/Posts/Post.aspx?ID=1and post your feedback!SSA - http://sharepointblogs.com/ssa
Free Windows Admin Tool Kit Click here and download it now
November 13th, 2008 1:23am

Ahmed,Thanks for the reply but this does not seems to be working. Irun the commands.Verified the results using "getproperty" and making changes in document library but not worked.Regards,
November 13th, 2008 3:10am

Hi, After trying MVP: SS Ahmeds suggestion. Could you please let me know whether the following Timer Job Status are working well (Succeeded and 100%)? 1. Change Log 2. Immediate Alerts If not, I wonder the alert still has some problems. Please make sure the account running the SharePoint Timer service is the account which has the administrator Full Control permission over the site and the full permission over the content database. Restart the timer service if required. And then try again followed MVP: SS Ahmeds suggestion. If your problem persists, please let me know whether there is some useful information in the ULS log located in %COMMONPROGRAMFILES%\Microsoft Shared\Web server extensions\12\LOGS If this is a business critical issue, you could choose to contact Microsoft product/customer support services. Hope the information can be helpful. -lambertPosting is provided "AS IS" with no warranties, and confers no rights.
Free Windows Admin Tool Kit Click here and download it now
November 17th, 2008 12:17pm

Hi malikfarhan,I know this may sound silly, but did you subcribe to an alert for the entire list/library or just for a particular item/document? How was the alert created? What was speficied for thealert notification? Sometimes due to the chaos of thing we tend to miss the basics.Regards,Harish Mathanan
November 17th, 2008 2:35pm

Lambert,I missed your reply :(. Thanks for reply.The status is as under:Immediate AlertsSucceeded 100% 8/28/2008 2:55 AM Change LogSucceeded 100% 8/28/2008 1:45 AMI am curious about the "Started Date"?I already run stsadm command to make sure that Timer Service and SharePointCA is running under sameaccount. Any idea to confirm accounts and desired access levelI restarted Timer Service.Nothing in LOGS.Any suggestions?
Free Windows Admin Tool Kit Click here and download it now
November 24th, 2008 7:37pm

Hi I am facing the same problem. The Timer Job and Change Log states 100% and complete. The initial alert subscription email was sent, but not the emails after adding/changing content. I guess we need to check the SMTP relay service in the web farm. Basically the WFEs where this service is enabled and where the SMTP Server could be contacted needs to be scrutinized. Looks like we have to manually reference the IP Addresses of each Web Front Servers in the service hosting SMTP Service (COnfiguration). The following post should help ushttp://technet.microsoft.com/en-us/library/cc288104.aspx#EHB This does not reference to the Windows Sharepoint Services Outgoing email. Users getting the subscription email means that section is configured properly.RegardsAnand M
January 28th, 2009 10:24pm

I know this may sound weird run the steps in kb934838. 90% of the time it fixes the alert issue.HK
Free Windows Admin Tool Kit Click here and download it now
January 29th, 2009 1:13am

Thanks for the valuable article. But my problem has boiled down to a specific issue. I am able to receive immediate alerts for individual users. But group alerts fail. The email from sharepoint stating new item has been added/edited is not being sent out. None of the members of the AD Group have received emailsI have verified the following. a) The AD Group that was set up for alert is a email enabled security groupb) Email address created for that group is a distribution list in Lotus Notes with all the members from the AD Groupc) While signing up for alerts, all the members received alerts stating they have been subscribed for so and so document library alerts. This means that W.S.S outgoing email settings are fine, SMTP server does function correctly and also that group email address is being resolved correctly. So definitely there is a problem in the way Sharepoint treats group email addresses. Your suggestions are highly appreciatedRegardsAnand M
January 29th, 2009 2:20am

I am having the same problem: Initial alert notifications send to AD-based group (email enabled) successfully. I have two alerts configured: Immediate upon change where I am the owner. Works great! Immediate upon change where someone else changes something in a particular view. No alerts are received. The recipient is an AD-based group where the individuals are nested two levels deep (Parent Group - Parent Group - Individuals). The view is a "My Items" where a particular column "Contact" = [Me] The overall goal is a classic SharePoint one IMHO: Set up an alert for a group with many (100's of) users because users typically will not go and subscribe to the list themselves.
Free Windows Admin Tool Kit Click here and download it now
March 2nd, 2009 6:34pm

Please do not propose your own posts. It is not helpful. Propose the good answers of other people and wait for someone else to propose your posts. (Moderator) FAQ sites: (SP 2010) http://wssv4faq.mindsharp.com; (v3) http://wssv3faq.mindsharp.com and (WSS 2.0) http://wssv2faq.mindsharp.com Complete Book Lists (incl. foreign language) on each site.
April 2nd, 2010 5:50am

This topic is archived. No further replies will be accepted.

Other recent topics Other recent topics